Hoe pesten doorwerkt in je relaties (en hoe je dat doorbreekt)

Pesten stopt niet altijd op het moment dat de woorden en daden verdwijnen. De impact ervan kan jarenlang doorwerken – niet alleen in hoe je over jezelf denkt, maar ook in hoe je je verhoudt tot anderen. Misschien herken je het in je vriendschappen, liefdesrelaties of werkomgeving.

  • Vind je het moeilijk om mensen écht te vertrouwen?
  • Ben je geneigd om je aan te passen, uit angst om afgewezen te worden?
  • Voel je je snel onzeker in sociale situaties of relaties?

Dit zijn geen toevalligheden. Dit zijn patronen die ontstaan zijn in een omgeving waarin jij je niet veilig voelde. Maar het goede nieuws is: je kunt ze doorbreken

De impact van pesten op je relaties

Pesten kan zich op verschillende manieren vertalen naar je volwassen relaties. Dit zijn drie veelvoorkomende effecten:

1️. Angst voor afwijzing en pleasegedrag

Misschien voel je de drang om het anderen altijd naar de zin te maken. Je zegt snel ‘ja’, ook als je eigenlijk ‘nee’ bedoelt. Dit komt voort uit de angst om weer buitengesloten of afgewezen te worden.

Maar er is nóg een diepere laag: vaak zijn we onszelf gaan afwijzen. We zijn gaan geloven dat we niet goed genoeg zijn, dat we niet mogen ‘falen’, dat we altijd rekening moeten houden met anderen.

👉 Als we iets doen waarbij we geen rekening houden met de gevoelens van een ander, zijn we vaak extreem streng voor onszelf.

👉 We bekritiseren onszelf harder dan wie dan ook zou doen.

👉 De vraag is: welke afwijzing doet het meest pijn – die van een ander, of die van jezelf?

Hoe vaak wijs jij jezelf af? Hoe streng ben jij voor jezelf?

Begin te observeren hoe vaak je jezelf veroordeelt, bekritiseert of klein maakt. Dit bewustzijn is de eerste stap naar verandering.

2️. Moeite met vertrouwen

Pesten kan ervoor zorgen dat je altijd op je hoede bent. Misschien heb je het gevoel dat je continu moet ‘scannen’ of iemand oprecht is, dat je altijd alert moet blijven op de intenties van anderen.

In het traject Loslaten voor Groei hebben we het over de cirkel van invloed. Dit helpt je te zien waar je wel en geen controle over hebt:

  • Wat ligt binnen je invloed? Je eigen keuzes, hoe je jezelf behandelt, hoe je grenzen stelt.
  • Wat ligt buiten je invloed? Het gedrag en de woorden van een ander.

Of iemand écht te vertrouwen blijkt, blijft altijd een beetje een gok. Maar de kracht zit niet in het controleren van anderen – de kracht zit in vertrouwen in jezelf hebben.

Hoe sterker jij in jezelf vertrouwt, hoe minder hard je de bevestiging van anderen nodig hebt.

Begin met kleine stappen:

✔️ Vertrouw erop dat jij grenzen mag stellen.

✔️ Vertrouw erop dat jij goed genoeg bent, ongeacht wat een ander doet.

✔️ Vertrouw erop dat jij mag kiezen wie je toelaat in jouw leven.

3️. Jezelf kleiner maken in relaties

Als je gepest bent, heb je misschien (onbewust) geleerd dat er geen ruimte voor jou is. Dat jouw gevoelens, behoeftes en grenzen niet belangrijk zijn. Dus heb je ze zelf zo klein mogelijk gemaakt – om maar niemand tot last te zijn.

Maar hoe prettig is dit voor jezelf? Hoe voelt het om altijd te wachten op de ander, om jezelf op de achtergrond te zetten?

Let eens op de volgende situaties:

👉 Hoe vaak neem jij op een weg waar jij én een ander eigenlijk allebei voorrang hebben, zelf voorrang? Of wacht je altijd op de ander?

👉 Laat jij in de supermarkt altijd iemand anders voor, ook al heb je zelf haast?

👉 Als iemand vraagt: “Wat wil jij doen?”, zeg je dan eerlijk wat jij wil, of zeg je “Maakt niet uit, kies jij maar” en hoop je dat de ander kiest wat jij eigenlijk wilde?

Wat als jij vindt dat je goed genoeg bent? Wat als jij recht hebt op ruimte, net zoals een ander?

Dit zijn kleine, alledaagse momenten – maar ze zeggen veel over hoe jij jezelf ziet. Jezelf toestemming geven om ruimte in te nemen, begint met bewustwording.

Hoe zet je de eerste stap naar gezondere relaties?

  1. Word je bewust van je patronen. Herken jij jezelf in bovenstaande situaties? Hoe vaak pas jij je aan zonder dat het hoeft?
  2. Wees mild voor jezelf. Je hebt deze patronen niet gekozen, ze zijn ontstaan als bescherming. Maar je hebt de kracht om nieuwe keuzes te maken.
  3. Ga oefenen. Begin klein:

✔️ Durf ‘nee’ te zeggen zonder schuldgevoel.

✔️ Zeg hardop wat je wil, zonder het af te zwakken.

✔️ Neem een keer wél voorrang.

Je bent niet langer het kind dat gepest werd. Jij hebt nu de kracht om nieuwe relaties op te bouwen – op basis van respect, veiligheid en gelijkwaardigheid.

Wil jij hier meer over leren?

In mijn masterclass ‘Van Onveiligheid naar Vrijheid’ help ik je stap voor stap om oude patronen te doorbreken en gezonde relaties op te bouwen.

Interesse? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief op de homepage en blijf op de hoogte!

 

Ook interessant om te lezen

Loskomen van oude patronen: hoe je jezelf opnieuw leert vertrouwen

Als je bent gepest, beschadigt dat niet alleen je vertrouwen in anderen.Het beschadigt ook het vertrouwen in jezelf.Je leert alert te zijn.Je leert twijfelen aan je eigen gevoel, je eigen waarde, je eigen plek in een groep.En voor je het weet bouw je patronen op die je beschermen – maar die je ook gevangen houden. Waarom vertrouwen beschadigd raakt Pesten leert je al vroeg: Je wordt hyperalert. Je zoekt naar signalen van gevaar. Je probeert situaties te controleren, om pijn te voorkomen. Maar tegelijkertijd raak je verder verwijderd van jezelf.Van je intuïtie. Van je spontane kracht. Van je vertrouwen in wie je bent. Mijn persoonlijke ervaring Ik weet hoe vermoeiend dat is. Hoe het voelt om altijd op je hoede te zijn, zelfs als daar geen directe reden toe is. Hoe moeilijk het is om jezelf echt te vertrouwen als je jarenlang hebt geleerd dat je ‘verkeerd’ was. Wat ik

Lees verder »

Soms is groeien ook even stilstaan

Twee jaar geleden maakte ik een van de moeilijkste, maar ook krachtigste keuzes in mijn leven: ik verliet een ongezonde relatie. Niet voor de eerste keer… maar wél voorgoed. En dat alleen al is iets om trots op te zijn.In die relatie raakte ik mezelf kwijt. Ik kwam flink aan, zorgde slecht voor mezelf, cijferde mezelf keer op keer weg. Sinds ik weg ben, heb ik hard gewerkt. Aan afvallen. Aan persoonlijke ontwikkeling. Aan mijn bedrijf. En ik zie die stappen. Echt. Maar eerlijk? Ik had gehoopt dat ik verder zou zijn dan ik nu ben.Verder met mijn lijf. Verder in de liefde. Verder met mijn bedrijf.  Ik ben een beetje teleurgesteld. En die teleurstelling zorgde ervoor dat ik vorige week weer terugviel in oude patronen: te veel eten, te weinig rust nemen, minder goed voor mezelf zorgen. Het bekende effect… je voelt je slechter en je energie zakt. En

Lees verder »